Főoldal
Webshop
Blog
Science In Sport
Gatorade
ÁSZF
Elérhetőség
KOSÁR (0)

Peyton Manning

Peyton Williams Manning (USA, Louisiana, New Orleans, 1976. március 24. –) amerikai futballjátékos a National Football League-ben (NFL). Az Indianapolis Colts volt játékosa, ahol egy 2004-ben kötött szerződés révén az NFL legjobban fizetett játékosává vált (99,2 millió $).

Indianapolis Colts

A 2004/2005-ös szezonban elképesztő játékkal egy addig megdönthetetlennek hitt rekordot döntött meg: az alapszakaszban 49 touchdown passz mellett mindössze 10 interceptiont dobott, vagyis ennyiszer adta el a labdát. Ezzel Dan „The Man” Marino 20 évvel korábban a Miami Dolphinsban elért rekordját adta át a múltnak.Ezt a rekordját a 2007/2008-as szezonban a nagy rivális Tom Brady javította 50 TD-passzra.

Peyton Manning a New Orleans Saints korábbi legendás irányítójának, Archie Manningnek a fia, és a New York Giants irányítójának, Eli Manningnek a bátyja. Peyton Manning karrierje a University of Tennessee-n kezdődött el.

2007-ben először jutott el csapatával a Super Bowl-ba, miután az AFC konferenciadöntőjében 38-34-re legyőzte a nagy riválisát, a Tom Bradyvel felálló New England Patriots-ot. Ezzel egy 9 éven át tartó rossz sorozatot szakított meg, amennyiben addig az alapszakaszban tartó jó játékot nem tudta a Play Off-ban folytatni. A döntőben a Chicago Bears csapatával találkoztak, és győzték le őket magabiztos játékkal, megszerezve így első aranygyűrűjét. A Super Bowl MVP-ének, vagyis legértékesebb játékosának is Manninget választották meg.

2012 március 7-én az Indianapolis Colts felbontotta a szerződést Peyton Mannning-gel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Peyton három nyakműtéten esett át, és a 2011-es szezonban nem lépett pályára egy meccsen sem. A Colts a szezont 2-14-es mérleggel zárta Manning nélkül.

Denver Broncos

Peyton Manning 2012. március 20-án 5 éves szerződést írt alá a Denver Broncos csapatával. A jelentések szerint a QB fizetése 5 év alatt 96 millió $ lesz. Peyton Manning a visszavonultatott 18-as számú mezt kapta meg (amiben a Colts-ban is szerepelt), az egykori szintén QB pozícióban játszó Frank Tripucka engedélyével. Valószínűleg Peyton Manning szerződésének bejelentése hatására több szabad ügynök (Andre Caldwell (WR), Jacob Tamme (TE), Joel Dreessen (TE)) érkezett a Denver Broncos-hoz.

 

vissza