Főoldal
Webshop
Blog
Science In Sport
Gatorade
ÁSZF
Elérhetőség
KOSÁR (0)
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak és kiegészítők
Fehérje zselék és szeletek
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Kulacsok, tartók, keverő edények
Versenycsomag
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak és kiegészítők
Fehérje zselék és szeletek
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Kulacsok, tartók, keverő edények
Versenycsomag

Gatorade és SiS izotóniás ital sportital porok

Gatorade és SiS Izotóniás ital, sportital

A sportitalok történelme: A 20. század elején még bizonytalan eredetűek voltak az ivóvizek, ezért a sportolók inkább alacsony alkoholtartalmú söröket ittak azért, hogy a szervezetükben a folyadékot, ásványi anyagokat és az energiát pótolják. Mivel a sör a főzési folyamat által készül - így sterilizált, ezáltal a sör biztonságosabb lehetőség volt, mint egy ismeretlen forrásból származó víz.

A világon először kifejezetten sportolóknak kifejlesztett sportital a Gatorade volt. A Gatorade-t 1965-ben hozták létre a Florida University of Medicine egyetem kutatói, köztük Robert Cade, Dana Shires, Harry James Free és Alejandro de Quesada. A Florida Gators labdarúgó edzője, Ray Graves kérésére a Gatorade azért jött létre, hogy segítsen a sportolóknak a fizikai erőfeszítések során elvesztett testnedvek pótlásában. Az ital legkorábbi változatai víz, nátrium, cukor, kálium, foszfát és citromlé keverékéből álltak. A Floridai Egyetem labdarúgó csapatának tíz tagja 1965-ben tesztelte a Gatorade első verzióját az edzések és mérkőzések során, és a teszteket sikeresnek találták. Mindazonáltal a labdarúgó csapat elismerte a Gatorade-t, hogy 1967-ben hozzájárult az első Orange Bowl-i győzelméhez. 1969 óta a Gatorade az NFL hivatalos sportitala!

Az 1990-es években robbanás szerűen fejlődni kezdett a sportitalok piaca, egymás után jelentek meg az újabbnál újabb márkák, mindegyik kicsit más összetevőkkel. 

Jelenleg 3 különböző hatás mechanizmusú sportitalt különböztetünk meg:

1. A hipotóniás ital általában kevesebb mint 4 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként és alacsony ozmotikus nyomást fejt ki, így gyorsabban szívódik fel a szervezetben, mint a víz. A hipotóniás italok kevés energiát biztosítanak a sportolóknak (alacsony szénhidrát szintjük miatt). Ideális a rekreációs sportokhoz, illetve a rövidebb ideig tartó, kevésbé megerőltető erőfeszítéssel járó edzésekhez.
2. Az izotóniás ital általában 4 - 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként, és ugyanolyan ozmotikus nyomással rendelkezik, mint a testfolyadékok, ezáltal a test ugyan olyan gyorsan veszi fel, mint a vizet. Ezek célja a szomjúság megszüntetése és megfelelő energia biztosítása a szervezet számára optimális felszívódási idő alatt. Ideális az állóképességi sportokhoz.
3. A hypertonikus ital általában több mint 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként és nagyobb az ozmotikus nyomása, mint a testfolyadékoké, ezáltal lassabban szívódik fel a testben, mint az izotóniás ital. Elsősorban az energiaellátást szolgálja. Ideális 30-60 perccel az edzés előtt, illetve utána fogyasztani. Fő célja az elhasznált energia pótlása, vagyis a szénhidrát raktárak feltöltése.
 
Mikor van szükségünk izotóniás sportital fogyasztására?
Sportolás közben izzadunk, ezáltal folyamatosan folyadékot veszít a szervezetünk. Már kis mértékű folyadék vesztés a vér sűrűségének növekedését eredményezi, mely ezáltal kevesebb oxigén szállításra lesz képes, így romlani kezd a teljesítmény.
Az izommunkához energiára van szükség, melyet a test a felhalmozott szénhidrátokból és zsírokból tud nyerni. Nagy intenzitású edzés során a szervezet a szénhidrátokat próbálja mozgósítani, de azok tárolt mennyisége véges, így hamar pótolni kell őket.
Az izzadság során ásványi sók (nátrium, magnézium) is ürülnek (sós az izzadság íze), amelyek pótlása szintén szükséges.
 
Mikor és mennyi sportitalt fogyasszunk?
Alapszabály az, hogy edzés / verseny közben 15 - 20 percenként 1,5 - 3 dl italt igyunk meg, de ez csak ajánlás. A pontos mennyiség függ a környezeti hőmérséklettől, az intenzitás (és ezzel arányos folyadék vesztés) mértékétől, illetve az egyéni jellemzőktől. 
Nagyon fontos, hogy a folyadék feltöltést kezdjük meg a sportolás előtt, illetve ügyeljünk arra, hogy az edzés után is megfelelő legyen a folyadék bevitel. A testsúlynak nem szabad csökkennie a folyadék veszteség miatt!!!
 
A Gatorade és SiS izotóniás sportitalok ideálisak a hosszú távú edzések, illetve versenyek alatt a folyamatos energia szint biztosításához, és az izzadtsággal elvesztett folyadék pótlására.

A SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade sportital poraink mind-mind optimális keverékek a könnyen emészthető és gyors felszívódású szénhidrátoknak, valamint elektrolitoknak (például nátrium), amelyek elősegítik az optimális hidratálást.

Az energiaforrások és az elektrolitok kombinációja növeli a szervezet azon képességét, hogy biztosítja a megfelelő folyadék háztartást, segít fenntartani az állóképességet, és véd a görcs ellen. A termék optimálisan bekeverve tartalmaz szénhidrátot (36 gramm, 6% -os oldat), nátriumot (20 mmol / l), és folyadékot (500 ml adag).

SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade izotóniás sportital porok előnyei:

Az állóképességi sportágakban a szénhidrát raktárak kiürülése és a kiszáradás a két fő oka a fáradtság érzetnek. A termék megfelelő összetételben tartalmaz szénhidrátokat és ásványi sókat, így optimális a felszívódása és nem okoz gyomor-bélrendszeri problémákat. Rendszeres fogyasztása javítja a sport teljesítményt, és késlelteti a fáradtságot.

ajánlott mert arányban akkor emberi található kisebb hanem érdekében folyadékpótlás lehet hogyan egyszerű italokat ami azt ezeket nélkül ezt annak kapcsolat táplálkozás mit magas sem sok ezen legjobb mennyiségű sportteljesítmény impresszum amikor mindig minden további között kell csak