Főoldal
Webshop
Blog
Science In Sport
Gatorade
ÁSZF
Elérhetőség
KOSÁR (0)
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Fehérje szeletek
Rego juice (edzés utáni regenerációhoz)
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak, Vitaminok
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Versenycsomagok
Kulacsok, tartók, keverő edények
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Fehérje szeletek
Rego juice (edzés utáni regenerációhoz)
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak, Vitaminok
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Versenycsomagok
Kulacsok, tartók, keverő edények

Gatorade és SiS izotóniás ital sportital porok

Gatorade és SiS Izotóniás ital, sportital

 
A sportitalok történelme:
A 20. század elején még bizonytalan eredetűek voltak az ivóvizek, ezért a sportolók inkább alacsony alkoholtartalmú söröket ittak azért, hogy a szervezetükben a folyadékot, ásványi anyagokat és az energiát pótolják. Mivel a sör a főzési folyamat által készül - így sterilizált, ezáltal a sör biztonságosabb lehetőség volt, mint egy ismeretlen forrásból származó víz.
A világon először kifejezetten sportolóknak kifejlesztett sportital a Gatorade volt. A Gatorade-t 1965-ben hozták létre a Florida University of Medicine egyetem kutatói, köztük Robert Cade, Dana Shires, Harry James Free és Alejandro de Quesada. A Florida Gators labdarúgó edzője, Ray Graves kérésére a Gatorade azért jött létre, hogy segítsen a sportolóknak a fizikai erőfeszítések során elvesztett testnedvek pótlásában. Az ital legkorábbi változatai víz, nátrium, cukor, kálium, foszfát és citromlé keverékéből álltak. A Floridai Egyetem labdarúgó csapatának tíz tagja 1965-ben tesztelte a Gatorade első verzióját az edzések és mérkőzések során, és a teszteket sikeresnek találták. Mindazonáltal a labdarúgó csapat elismerte a Gatorade-t, hogy 1967-ben hozzájárult az első Orange Bowl-i győzelméhez. 1969 óta a Gatorade az NFL hivatalos sportitala!
Az 1990-es években robbanás szerűen fejlődni kezdett a sportitalok piaca, egymás után jelentek meg az újabbnál újabb márkák, mindegyik kicsit más összetevőkkel. 
 
Jelenleg 3 különböző hatás mechanizmusú sportitalt különböztetünk meg:
1. A hipotóniás ital általában kevesebb, mint 4 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként, és alacsony ozmotikus nyomást fejt ki, így gyorsabban szívódik fel a szervezetben, mint a víz. A hipotóniás italok kevés energiát biztosítanak a sportolóknak (alacsony szénhidrát szintjük miatt). Ideális a rekreációs sportokhoz, illetve a rövidebb ideig tartó, kevésbé megerőltető erőfeszítéssel járó edzésekhez.
2. Az izotóniás ital általában 4 - 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként, és ugyanolyan ozmotikus nyomással rendelkezik, mint a testfolyadékok, ezáltal a test ugyan olyan gyorsan veszi fel, mint a vizet. Ezek célja a szomjúság megszüntetése és megfelelő energia biztosítása a szervezet számára optimális felszívódási idő alatt. Ideális az állóképességi sportokhoz.
3. A hypertonikus ital általában több mint 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként és nagyobb az ozmotikus nyomása, mint a testfolyadékoké, ezáltal lassabban szívódik fel a testben, mint az izotóniás ital. Elsősorban az energiaellátást szolgálja. Ideális 30-60 perccel az edzés előtt, illetve utána fogyasztani. Fő célja az elhasznált energia pótlása, vagyis a szénhidrát raktárak feltöltése.
Ahhoz hogy az ember megfelelően hidratált legyen, innia kell 15-20 percenként, és lehetőleg egész nap, bőven másfél liter feletti mennyiségben, az éppen végzett fizikai igénybevétel jellegétől függően. Már önmagában a dehidratáltság is tragikus hatású lehet, hiszen a nagy melegben pár órán belül ki lehet száradni. De mit igyunk akkor, ha sporttevékenység során szeretnénk megfelelő folyadékkal pótolni a menet közben kiürült fontos tápanyagokat? Nem mindegy ekkor a folyadék jellege, még akkor sem, ha nagyon szomjasak vagyunk!
Sportolóként az egészséges táplálkozás ott kezdődik, hogy az edzést megelőző időszakban, edzés alatt és után is odafigyelünk arra, hogy testünk a hosszan tartó sporttevékenység során a nélkülözhetetlen sportital, izotóniás ital révén hozzájusson a számára szükséges anyagokhoz, mégpedig megfelelő arányban. Ez az ital házilag is elkészíthető, mindenféle gond nélkül – és még gyógyszertár sem kell, hogy a SiS italporhoz hozzáférjünk!
Mikor van szükségünk izotóniás sportital fogyasztására?
Sportolás közben izzadunk, ezáltal folyamatosan folyadékot veszít a szervezetünk. Már kis mértékű folyadék vesztés a vér sűrűségének növekedését eredményezi, mely ezáltal kevesebb oxigén szállításra lesz képes, így romlani kezd a teljesítmény.
Az izommunkához energiára van szükség, melyet a test a felhalmozott szénhidrátokból és zsírokból tud nyerni. Nagy intenzitású edzés során a szervezet a szénhidrátokat próbálja mozgósítani, de azok tárolt mennyisége véges, így hamar pótolni kell őket.
Az izzadság során ásványi sók (nátrium, magnézium) is ürülnek (sós az izzadság íze), amelyek pótlása szintén szükséges.
A boltok polcain megannyi energy shot (jelentése: energia löket), hipertóniás ital található; mi azonban válasszuk az izotóniás italokat, méghozzá azokat, melyek a Sportital oldalon található készletből megrendelhetőek! A SiS (Science in Sport) termékei por formájában kerülnek a vásárlóhoz, melyet aztán csak fel kell önteni sima vízzel, majd az elkészült mixtúrát a szervezetbe juttatni.
Mikor ajánlott a fogyasztásuk, milyen körülmények között? Ahogy arról már szó esett: leginkább akkor, ha pótolnunk kell a menet közben elveszített ásványi anyag mennyiségét. Mindez azt jelenti, hogy mindig, ha valamilyen hosszan tartó állóképességi sportot (pl.: kerékpározás, országúti vagy terepfutás) űzünk; ekkor egy izotóniás ital fizikai és szellemi felfrissülést tud nyújtani, többek között a benne lévő glükóz, és fruktóz kombinációjának köszönhetően. A szervezetben található gyors elérésű cukor ugyanis komoly sportteljesítmény hatására egykettőre elillan! A SiS italpor célja tehát a jó teljesítmény fenntartása.
Mikor és mennyi sportitalt fogyasszunk?
Alapszabály az, hogy edzés / verseny közben 15 - 20 percenként 1,5 - 3 dl italt igyunk meg, de ez csak ajánlás. A pontos mennyiség függ a környezeti hőmérséklettől, az intenzitás (és ezzel arányos folyadék vesztés) mértékétől, illetve az egyéni jellemzőktől. 
Nagyon fontos, hogy a folyadék feltöltést kezdjük meg a sportolás előtt, illetve ügyeljünk arra, hogy az edzés után is megfelelő legyen a folyadék bevitel. A testsúlynak nem szabad csökkennie a folyadék veszteség miatt!!!
Számos más márka terméke is jelen van a sports science piacán, így például az Isostar Hydrate Perform, a DM italpor, a Biotech IsoTonic, ugyanakkor hogy nem róluk van most szó, az annak köszönhető, hogy a SiS termékei sok szempontból jóval professzionálisabbak. Nem véletlen, hogy egyre több sportoló használ SiS izotóniás italt (például a Team Sky profi kerékpároscsapat tagjai is), hiszen az egyes italok összehasonlítása után azonnal észrevehetővé válik a különbség.
A Gatorade és SiS izotóniás sportitalok ideálisak a hosszú távú edzések, illetve versenyek alatt a folyamatos energia szint biztosításához, és az izzadtsággal elvesztett folyadék pótlására.
A SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade sportital poraink mind-mind optimális keverékek a könnyen emészthető és gyors felszívódású szénhidrátoknak, valamint elektrolitoknak (például nátrium), amelyek elősegítik az optimális hidratálást.
Az energiaforrások és az elektrolitok kombinációja növeli a szervezet azon képességét, hogy biztosítja a megfelelő folyadék háztartást, segít fenntartani az állóképességet, és véd a görcs ellen. A termék optimálisan bekeverve tartalmaz szénhidrátot (36 gramm, 6% -os oldat), nátriumot (20 mmol / l), és folyadékot (500 ml adag).
SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade izotóniás sportital porok előnyei:
Az állóképességi sportágakban a szénhidrát raktárak kiürülése és a kiszáradás a két fő oka a fáradtság érzetnek. A termék megfelelő összetételben tartalmaz szénhidrátokat és ásványi sókat, így optimális a felszívódása és nem okoz gyomor-bélrendszeri problémákat. Rendszeres fogyasztása javítja a sport teljesítményt, és késlelteti a fáradtságot.
Nem csak profi szinten sportolók tarthatják szem előtt a Science in Sport izotóniás italainak használatát, hanem azok is, akiket daganatos betegségek, vagy szív- és érrendszer panaszai sújtanak, hiszen nekik kiemelten figyelni kell a szervezetükben lévő folyadék mennyiségére. A negatív elektrolit-egyensúlyt minél előbb helyre kell billenteni! Különösen fontos azonban, hogy a SiS sportitalok nem helyettesítik a vizet (sportolók számára sem), hiszen annak napi szintű fogyasztására szükség van! Így aztán a sportital gyerekeknek sem adható nyakló nélkül! Fogyasztása során hasmenés tünete, gyomorbántalom nem jelentkezik!

ajánlott mert arányban akkor emberi található kisebb hanem érdekében folyadékpótlás lehet hogyan egyszerű italokat ami azt ezeket nélkül ezt annak kapcsolat táplálkozás mit magas sem sok ezen legjobb mennyiségű sportteljesítmény impresszum amikor mindig minden további között kell csak