KOSÁR (0)
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Fehérje szeletek
Rego juice (edzés utáni regenerációhoz)
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak, Vitaminok
Testsúly-kontroll termékek
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Versenycsomagok
Kulacsok, tartók, keverő edények
Termékkategóriák
Energia zselék
Energia szeletek
Fehérje szeletek
Rego juice (edzés utáni regenerációhoz)
Izotóniás sportital porok
Fehérje porok
Aminosavak, Vitaminok
Testsúly-kontroll termékek
Go Hydro pezsgőtabletták
Koffein ital
Versenycsomagok
Kulacsok, tartók, keverő edények

Gatorade és SiS izotóniás ital, izotóniás sportital porok

 
A sportitalok történelme:
 
A 20. század elején még bizonytalan eredetűek voltak az ivóvizek, ezért a sportolók inkább alacsony alkoholtartalmú söröket ittak. Azért, hogy pótolják a szervezetükben a folyadékot és az energiát, na meg persze az ásványi anyagokat se felejtsük el. Mivel a sör a főzési folyamat által készül - így sterilizált. Ezáltal a sör biztonságosabb lehetőség volt, mint egy ismeretlen forrásból származó víz.
 
A világon először kifejezetten sportolóknak kifejlesztett sportital a Gatorade volt. A Gatorade-t 1965-ben hozták létre a Florida University of Medicine egyetem kutatói, köztük Robert Cade, Dana Shires, Harry James Free és Alejandro de Quesada. A Florida Gators labdarúgó edzője, Ray Graves kérésére a Gatorade azért jött létre, hogy segítsen a sportolóknak. A fizikai erőfeszítések során elvesztett testnedvek pótlásában tehát úttörőnek nevezhető. Az ital legkorábbi változatai víz, nátrium, cukor, kálium, foszfát és citromlé keverékéből álltak.
 
A Floridai Egyetem labdarúgó csapatának tíz tagja 1965-ben tesztelte a Gatorade első verzióját az edzések és mérkőzések során, és a teszteket sikeresnek találták. Mindazonáltal a labdarúgó csapat elismerte a Gatorade-t, hogy 1967-ben hozzájárult az első Orange Bowl-i győzelméhez. 1969 óta a Gatorade az NFL hivatalos sportitala! Az 1990-es években robbanás szerűen fejlődni kezdett a sportitalok piaca, egymás után jelentek meg az újabbnál újabb márkák, mindegyik kicsit más összetevőkkel. 
 
 
Jelenleg 3 különböző hatás mechanizmusú sportitalt különböztetünk meg:
1. A hipotóniás ital általában kevesebb, mint 4 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként. Alacsony ozmotikus nyomást fejt ki, így gyorsabban szívódik fel a szervezetben, mint a víz. A hipotóniás italok kevés energiát biztosítanak a sportolóknak (alacsony szénhidrát szintjük miatt). Legjobb a rekreációs sportokhoz, illetve a rövidebb ideig tartó, kevésbé megerőltető erőfeszítéssel járó edzésekhez.
2. Az izotóniás ital általában 4 - 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként. Ugyanolyan ozmotikus nyomással rendelkezik, mint a testfolyadékok, ezáltal a test ugyan olyan gyorsan veszi fel, mint a vizet. Ezek célja a szomjúság megszüntetése és megfelelő energia biztosítása a szervezet számára optimális felszívódási idő alatt. Ideális az állóképességi sportokhoz.
3. A hypertonikus ital általában több mint 8 g cukrot (szénhidrátot) tartalmaz 100 ml-enként. Nagyobb az ozmotikus nyomása, mint a testfolyadékoké, ezáltal lassabban szívódik fel a testben, mint az előbbi ital. Elsősorban az energiaellátást szolgálja. Ideális 30-60 perccel az edzés előtt, illetve utána fogyasztani. Fő célja az elhasznált energia pótlása, vagyis a szénhidrát raktárak feltöltése.
 
Ahhoz hogy az ember megfelelően hidratált legyen, innia kell 15-20 percenként. Lehetőleg egész nap fogyasztani folyadékot, bőven másfél liter feletti mennyiségben, az éppen végzett fizikai igénybevétel jellegétől függően. Már önmagában a dehidratáltság is tragikus hatású lehet, hiszen a nagy melegben pár órán belül ki lehet száradni. De mit igyunk akkor, ha sporttevékenység során szeretnénk megfelelő folyadékkal pótolni a menet közben kiürült fontos tápanyagokat? Nem mindegy ekkor a folyadék jellege, még akkor sem, ha nagyon szomjasak vagyunk!
 
Sportolóként az egészséges táplálkozás jóval összetettebb. Ott kezdődik, hogy az edzést megelőző időszakban, alatta és utána is odafigyelünk rá, hogy testünk a számára szükséges anyagokhoz hozzájusson. Hosszú sporttevékenység során nélkülözhetetlen a sportital, persze megfelelő arányban! Ez az ital otthon, a recept alapján házilag is elkészíthető, mindenféle gond nélkül – és még gyógyszertár sem kell, hogy a SiS italporhoz hozzáférjünk! A kulacsok, tartók, keverő edények segítségével pedig egyszerűen összeállíthatók.
 
Mikor van szükségünk izotóniás sportital fogyasztására?
 
Sportolás közben izzadunk, ezáltal folyamatosan folyadékot veszít a szervezetünk. Már kis mértékű folyadék vesztés a vér sűrűségének növekedését eredményezi, mely ezáltal kevesebb oxigén szállításra lesz képes, így romlani kezd a teljesítmény.
 
Az izommunkához energiára van szükség, melyet a test a felhalmozott szénhidrátokból és zsírokból tud nyerni. Nagy intenzitású edzés során a szervezet a szénhidrátokat próbálja mozgósítani, de azok tárolt mennyisége véges, így hamar pótolni kell őket. Az izzadság során ásványi sók (nátrium, magnézium) is ürülnek (sós az izzadság íze), amelyek pótlása szintén szükséges. A boltok polcain megannyi energy shot (jelentése: energia löket), hipertóniás ital található. Mi azonban voksoljunk inkább az izotóniás italok mellett, méghozzá azokat, melyek a Sportital oldalon található készletből megrendelhetőek! A SiS (Science in Sport) termékei por formájában kerülnek a vásárlóhoz, melyet aztán csak fel kell önteni sima vízzel, majd az elkészült mixtúrát a szervezetbe juttatni.
 
Kinek ajánlott a fogyasztásuk, milyen körülmények között?
 
Ahogy arról már szó esett: leginkább akkor, ha pótolnunk kell a menet közben elveszített ásványi anyagok mennyiségét. Ez tömören azt jelenti, hogy mindig, ha valamilyen hosszan tartó állóképességi sportot űzünk (pl.: kerékpározáshoz, országúti vagy terepfutáshoz). Ekkor egy izotóniás ital fizikai és szellemi felfrissülést tud nyújtani, többek között a benne lévő glükóz, és fruktóz kombinációjának köszönhetően. A szervezetben található gyors elérésű cukor ugyanis komoly sportteljesítmény hatására egykettőre elillan! A SiS italpor célja tehát a jó teljesítmény fenntartása.
 
 
Mikor és mennyi sportitalt fogyasszunk?
 
Alapszabály az, hogy edzés / verseny közben 15 - 20 percenként 1,5 - 3 dl italt igyunk meg, de ez csak ajánlás. A pontos mennyiség függ a környezeti hőmérséklettől, az intenzitás (és ezzel arányos folyadék vesztés) mértékétől, illetve az egyéni jellemzőktől. 
Nagyon fontos, hogy a folyadék feltöltést kezdjük meg a sportolás előtt, illetve ügyeljünk arra, hogy az edzés után is megfelelő legyen a folyadék bevitel. A testsúlynak nem szabad csökkennie a folyadék veszteség miatt!!!
 
Számos más márka terméke van jelen a sports science piacán. Például az Isostar Hydrate Perform, a Rossmann italpor, Absolut Live, továbbá az Isotec, a Powerade cukormentes változata vagy a Biotech USA IsoTonic. Izotóniás ital Tesco kínálatában vagy a Scitec, Decathlon és Penco, Speed vagy épp Coop termékek is rendelkezésre állnak, nem úgy alkalmasak komolyabb mozgáshoz. Gyakori kérdések között szerepel többek közt, hogy melyik a legjobb, hogy a terhesség alatt fogyasztható-e? Hogy az olyan márkák, mint a Lidl, Builder vagy a DM Das Gesunde Plus mit ér és mennyit használ?
 
Ugyanakkor az, hogy nem róluk van most szó, az annak köszönhető, hogy a SiS termékei sok szempontból jóval professzionálisabbak. Nem véletlen, hogy egyre több sportoló használ SiS izotóniás italt (például a Team Sky profi kerékpároscsapat tagjai is, nem csak a felkészülés alatt). Az egyes italok összehasonlítása után azonnal észrevehetővé válik a különbség.
 
A Gatorade és SiS izotóniás sportital mire jó?
 
A hosszú távú edzések, illetve versenyek alatt a folyamatos energia szint biztosításához. Az izzadtsággal elvesztett folyadék pótlására szolgálnak a SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade sportital poraink. Mind-mind optimális keverékek a könnyen emészthető és gyors felszívódású szénhidrátoknak, valamint elektrolitoknak. Például nátrium, amely elősegíti az optimális hidratálást.
 
Az energiaforrások és az elektrolitok kombinációja növeli a szervezet azon képességét, hogy biztosítani tudja a megfelelő folyadék háztartást. Segít fenntartani az állóképességet, és véd a görcs ellen. A termék optimálisan bekeverve tartalmaz szénhidrátot (36 gramm, 6% -os oldat), nátriumot (20 mmol / l), és folyadékot (500 ml adag).
 
 
Melyek a SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade termékek előnyei?
 
Az állóképességi sportágakban a szénhidrát raktárak kiürülése és a kiszáradás a két fő oka a fáradtság érzetnek. A termék megfelelő összetétele által tartalmaz szénhidrátokat és ásványi sókat, így optimális a felszívódása és nem okoz gyomor-bélrendszeri problémákat. Rendszeres fogyasztása javítja a sport teljesítményt, és késlelteti a fáradtságot.
 
Nem csupán a profi sportolók tarthatják szem előtt a Science in Sport izotóniás italainak használatát! Hanem azok is, akiket daganatos betegségek, vagy szív- és érrendszer panaszok sújtanak. Nekik kiemelten figyelni kell a szervezetükben lévő folyadék mennyiségére, de más, ha izotóniás ital időseknek kell. A negatív elektrolit-egyensúlyt minél előbb helyre kell billenteni! Különösen fontos azonban, hogy a SiS sportitalok nem helyettesítik a vizet (sportolók számára sem), hiszen annak napi szintű fogyasztására szükség van! Így aztán a sportital gyerekeknek sem adható nyakló nélkül! Fogyasztása során hasmenés tünete, gyomorbántalom nem jelentkezik!
 
Amennyiben szeretnéd kipróbálni a termékeket, akkor a SiS versenycsomagok segítségével meg is teheted!

izotóniás sportital vagy izotóniás ital a jobb teljesítményhez! ajánlott mert arányban akkor emberi található kisebb hanem érdekében folyadékpótlás lehet hogyan egyszerű italokat ami azt ezeket nélkül ezt annak kapcsolat táplálkozás mit magas sem sok ezen legjobb mennyiségű sportteljesítmény impresszum amikor mindig minden további között kell csak